Dit vaasje heb ik geërfd van mijn moeder

Mijn moeder was altijd met bloemen en plantjes in de weer. Ik herinner me, dat ze op dit vaasje madeliefjes zetten, die ik als kind voor haar plukte. Of een laatste bloem van een boeket, of lelietjes der dalen uit haar mooie tuin.

Mijn moeder overleed in 2018; mijn vader was al in 1999 overleden. Na haar overlijden heb ik, in tegenstelling tot na het overlijden van mijn vader, bewuste keuzes kunnen maken voor een heel persoonlijk afscheid.

Zo stond de rouwauto even stil bij haar huis, waar ze nadat ze ziek was geworden niet meer kon wonen. We hebben tijdens het afscheid een video van fotomateriaal getoond. En het afscheid vond niet plaats in de aula van het crematorium, maar op dierbare locaties in haar dorp.

Het mooie afscheid heeft mij geholpen om verder te kunnen, ondanks het verdriet en het gemis.

Het vaasje, ach… ik koester het!